Τετάρτη 23 Απρ 2014 beta v.2.0
  • Διαξιφισμοί κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την απόσυρση της Σαμπιχά Σουλειμάν12:50 23/04/2014
  • Eurostat : Στο 12,7% του ΑΕΠ το έλλειμμα της Ελλάδας το 201312:48 23/04/2014
Δημοσίευση : 12:12 16-07-2010

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΤΙΚ… ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΩ;

Το να έχει ένα παιδί τικ, είναι ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα και ανησυχητικό, για τους περισσότερους γονείς. Η συνήθεια αυτή εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά 5-6 ετών, κυρίως όμως στα αγόρια…

A A

Το να έχει ένα παιδί τικ, είναι ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα και ανησυχητικό,  για τους περισσότερους γονείς. Η συνήθεια αυτή εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά 5-6  ετών, κυρίως όμως στα αγόρια…

Το κοινά ονομαζόμενο ¨τικ¨, ιατρικά αναφέρεται ως μυϊκή σύσπαση του νευρικού συστήματος. Είναι γρήγορη και επαναλαμβανόμενη, συχνά ρυθμική, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, η κίνηση δεν εμφανίζει κάποια ρυθμική ακολουθία. Εμφανίζεται κατά τη παιδική ηλικία, κυρίως σε παιδιά 5 έως 6 ετών και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και την ηλικία των 12 ετών. Κατά την έναρξη της εφηβείας, οι μυϊκές αυτές συσπάσεις αρχίζουν και υποχωρούν. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να ακολουθήσουν και την ενήλική ζωή, κυρίως σε καταστάσεις κόπωσης και έντονης συναισθηματικής φόρτισης.

Τα παιδικά τικ, είναι εκδήλωση άγχους και κούρασης ή/και ένδειξη ψυχολογικής ανησυχίας. Τα παιδιά, είναι δύσκολο να εκφράσουν ή να συζητήσουν αυτά που νιώθουν και μέσω των μυϊκών συσπάσεων αποφορτίζονται από την περιττή ενέργεια, αλλά και συναισθηματικά. Βέβαια, δεν είναι μία συνειδητή κατάσταση, αλλά ένα ανεξέλεγκτο φαινόμενο. Ακόμη και όταν γίνει κατανοητό, αντιμετωπίζεται ως κάτι φυσιολογικό και αποδεκτό.

Λόγω του ότι τα τικ αποτελούν μυϊκές συσπάσεις, ανεξέλεγκτης φύσης, δεν συνδέονται με τις απλές επαναλαμβανόμενες πράξεις που κάνει ένα παιδί, όπως το παίξιμο με ένα μολύβι, το τρίψιμο των χεριών, το τράβηγμα των μαλλιών, το φάγωμα των νυχιών κ.α. Οι τελευταίες, αποτελούν συνειδητές πράξεις, που καταλήγουν να γίνονται συνήθειες, γιατί είτε ευχαριστούν το παιδί, είτε το χαλαρώνουν.

Συνηθέστερες μορφές ¨τικ¨

Οι μυϊκές νευρικές συσπάσεις, κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: τα απλά τικ και τα σύνθετα. Τα απλά τικ, μπορεί να είναι κινητικά (ανοιγοκλείσιμο των ματιών, το τίναγμα του κεφαλιού, το ανασήκωμα του ώμου, οι γκριμάτσες, ο βήχας), αλλά και φωνητικά (καθάρισμα του λαιμού, κραυγές, το ρούφηγμα της μύτης).

Ομοίως, τα σύνθετα τικ, έχουν τόσο κινητικό χαρακτήρα (αγγίγματα, πηδήματα, χτυπήματα ή δαγκώματα των άκρων, στριφογύρισμα γύρω από τον εαυτό), όσο και φωνητικό όπως η επανάληψη λέξεων ή φράσεων, η κοπρολαλία (χρήση κοινωνικά ακατάλληλων λέξεων), η ηχολαλία (επανάληψη ενός ήχου ή μιας φράσης που μόλις έχει ακουστεί) και η παλιλαλία (επανάληψη ήχων ή λέξεων που το ίδιο το άτομο έχει πει).

Γιατί εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια;

Τα αγόρια, σε αντίθεση με τα κορίτσια, αδυνατούν να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους, τις ανησυχίες τους, τα προβλήματα και το πιθανό άγχος, ακόμη και τη κούραση (σωματική ή πνευματική). Ακόμη, οι σχέσεις που δημιουργούν στο σχολείο αλλά και στο σπίτι, είναι λιγότερο ¨εκφραστικές¨, από ότι με τα κορίτσια, όπου από μικρή ηλικία ξεκινάνε να συζητάνε και να προβληματίζονται. Ακόμη, στα αγόρια, συχνά εμφανίζεται το ανοιγοκλείσιμο των ματιών, παράξενες φωνές αλλά και διαφόρων τύπων ¨ξεφυσήματα¨.

Η λύση δεν είναι στην τιμωρία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις παιδιών που εμφανίζουν τικ, σπάνια τα συμπτώματα συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή. Συνήθως, σταματάνε κατά την έναρξη της εφηβείας. Οι μυϊκές νευρικές συσπάσεις, έρχονται και φεύγουν μετά από μερικούς μήνες ή μερικά χρόνια (1-2). Η λύση για την αντιμετώπισή τους, δεν είναι η τιμωρία. Πολλοί γονείς, πιέζουν και τιμωρούν το παιδί, για να σταματήσει τις νευρικές αυτές κινήσεις, με αποτέλεσμα να χειροτερεύουν το πρόβλημα, αφού προκαλούν στο παιδί μεγαλύτερο άγχος, πίεση και ένταση. Η καλύτερη λύση είναι η αποδοχή της κατάστασης και η αντιμετώπισή της με υπομονή ώστε να αποφεύγονται οι εντάσεις και η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μέσα στην οικογένεια…

Κατηγορία
Διαφήμιση
Google
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Enallax News Facebook Page
Enallax News Twitter
Όροι Χρήσης