Παρασκευή 18 Απρ 2014 beta v.2.0
Δημοσίευση : 13:49 12-07-2010

ΔΙΠΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ: ΔΥΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ…ΜΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ

Γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχιατρική ασθένεια που εμφανίζεται μέσα από τον συνδυασμό δυο συναισθηματικών διαταραχών: τη κατάθλιψη και τη μανία…

A A

Γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχιατρική ασθένεια που εμφανίζεται μέσα από τον συνδυασμό δυο συναισθηματικών διαταραχών: τη κατάθλιψη και τη μανία…

ΑΙΤΙΑ

Η βασική αιτιολογία της διπολικής διαταραχής εντοπίζεται στη κληρονομική της φύση και επηρεάζει άτομα της ίδιας οικογένειας και του ίδιου συγγενικού φάσματος. Βέβαια, εκτός από την κληρονομική βάση της διαταραχής, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν και νευρολογικοί αλλά και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες, καθώς αιτία εμφάνισής της δεν είναι μόνο ένα γονίδιο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Κύρια συμπτώματα της διπολικής διαταραχής, είναι η κατάθλιψη και η μανία. Οι δύο αυτές ψυχικές παθήσεις, ακολουθούν μια κυκλική πορεία δράσης, και τα άτομα που υποφέρουν από αυτές, τις βιώνουν περιοδικά, όπου εμφανίζονται με εναλλαγές, είτε κατάθλιψη είτε μανία, αλλά και παράλληλα (μανιοκατάθλιψη). Ο ασθενής, μπορεί να βιώνει καταστάσεις μανίας ή υπομανίας ή/και μία μεικτή κατάσταση μανίας και κατάθλιψης (μανία, υπομανία και κατάθλιψη).

Η εμφάνιση των συμπτωμάτων ξεκινάει συνήθως από  την εφηβεία αλλά και σπανιότερα, από την παιδική ακόμη ηλικία. Έντονο χαρακτηριστικό τους είναι η έντονη θλίψη και οι τάσεις αυτοκτονίας.

Κατάθλιψη

Η καταθλιπτική περίοδος  της διπολικής διαταραχής, χαρακτηρίζεται από λύπη, οργή, τύψεις, έντονο άγχος, απελπισία για τη ζωή, τάσεις για απόπειρα αυτοκτονίας, διαταραχές φαγητού και ύπνου, έντονη εξάντληση, έλλειψη ενδιαφέροντος για καταστάσεις και δραστηριότητες, έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος, ίσως ντροπή, κυκλοθυμία και οξυθυμία. Όλα αυτά οδηγούν στην έλλειψη αυτοπεποίθησης αλλά και στη κοινωνική απομόνωση, τόσο από φίλους όσο και από την ίδια την οικογένεια.

Μανία

Η διαταραχή της μανίας, χαρακτηρίζεται από έντονη έξαρση, συναισθηματική διέγερση και υπερκινητικότητα. Η υπερκινητική συμπεριφορά, ακολουθείται από μείωση της ανάγκης για ύπνο και ξεκούραση, ενώ η προσοχή του ατόμου αποσπάται πάρα πολύ εύκολα και η ομιλία μπορεί να εκδηλώνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Η έξαρση και η συναισθηματική διέγερση, έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη κριτικής σκέψης, σκέψεις διαταραγμένες και μη λογικές αλλά και πράξεις μη ελεγχόμενες, με οδυνηρές συνέπειες. Η συμπεριφορά των ατόμων αυτών, γίνεται τις περισσότερες φορές επιθετική και ενοχλητική, ενώ ακραίες περιπτώσεις, είναι αυτές όπου χάνεται η διάσταση της πραγματικότητας και το άτομο καταβάλλεται από ψυχωτικές τάσεις, σκέψεις και συμπεριφορές.

Υπομανία

Η κατάσταση της υπομανίας, είναι η πιο ήπια μορφή της μανίας, όπου το άτομο βιώνει τα συμπτώματα σε μικρότερη ένταση και διάρκεια. Χαρακτηριστικό της υπομανίας, είναι η πιθανή ανεξέλεγκτη ανάγκη για γέλιο, με καταστάσεις και γεγονότα που στο παρελθόν δεν θεωρούταν αστεία.

Μεικτά επεισόδια

Η κρισιμότερη κατάσταση τις διπολικής διαταραχής, είναι η συνύπαρξη της μανίας και της κατάθλιψης, όπου ο ασθενής παρουσιάζει, υψηλού κινδύνου, επεισόδια απόπειρας αυτοκτονίας, ακρωτηριασμού αλλά και  συστηματική χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Βασικές εκδηλώσεις των μεικτών επεισοδίων, συχνότερα είναι η αναστάτωση και το άγχος, η σύγχυση και η επιθετικότητα, η οξυθυμία και η επιθετικότητα, η αϋπνία, ο πανικός, η πίεση στο λόγο, η έντονη εξάντληση, παραληρητικές ιδέες και σκέψεις, καθώς και έντονη εναλλαγή στη ταχύτητα της σκέψης.

Θεραπεία

Η διπολική διαταραχή, δεν είναι θεραπεύσιμη. Η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή, είναι οι δύο βασικές θεραπείες που εφαρμόζονται και στόχο έχουν την εκμάθηση στρατηγικών στον ασθενή, ώστε να μπορέσει να ελέγχει –όσο το δυνατόν- τα επεισόδια που εκδηλώνονται. Παράλληλα, οι στρατηγικές ελέγχου, αποσκοπούν έμμεσα στην προσπάθεια αποφυγής άλλων επεισοδίων στο μέλλον. Η νοσηλεία σε κάποιο ίδρυμα, μπορεί να γίνει αναγκαία σε ακραίες εκδηλώσεις μανιακών συμπεριφορών.

 

Βιβλιογραφία:

Το βιβλίο των διαταραχών www.noesi.gr

Διπολική Διαταραχή, www.el.wikipedia.org

Αλεσάντρα Α., (2008). Λουνάτικα. Αθήνα: Κέλευθος.

Κατηγορία
Διαφήμιση
Google
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Enallax News Facebook Page
Enallax News Twitter
Όροι Χρήσης